MakeOverJunkie

Hemgjort cerat

Kategori: Naturlig hudvård

Uppe med tuppen idag! Så kan det gå när man glömmer att stänga av väckarklockan när man är ledig. Men jag är inte bitter. Den extra tiden det lilla missödet gav mig har jag nämligen lagt på att exprementera med sakerna jag fick hem från hemgjord.se igår. 
 
Smälta sig lite.


Mina första egna hemgjorda hudvårdsprodukter! Jag är omåttligt stolt!

Jag tog en del kakaosmör, en del sheasmör och en del bivax. Petade ner det i ett decilitermått av metall och smälte det i vattenbad. Sen var det bara att hälla upp på hylsor, vänta i några minuter och sen sätta på locken. Och nu väntar jag på att det ska stelna ordentligt så att jag kan testa det! Är gymt pepp och hoppas på att det blev asbra! Återkommer när jag har testat det.
 
 

Another brick in the wall

Kategori: Livet

Jag har inte haft så mycket att göra idag. Gjort en mur i ett CAD program. Mejlat smarta frågor till folk. I övrigt har jag nog mest druckit te och funderat på om mitt paket från hemgjord har kommit idag. Jag vill att det ska ha gjort det. Sen har jag nog läst en och annan blogg också. Fy mig. 

 
 

Nytt shampoo - Faith in nature

Kategori: Naturlig hudvård


Av olika anledningar bidde det bara en halvdag på LIA:n idag. Tråkigt men passade på att göra några ärenden som inte hunnits med istället. Ett av dessa var att kika in på hälsokostbutiken på Stortorget. Det var första gången jag var där och jag kommer definitivt gå tillbaka. Trevlig personal och mycket att välja på. Den här gången blev det en Aloe vera gel och ett shampoo från Faith of nature. Är inte helt hundra nöjd med INCI:n på någon av produkterna men de är betydligt bättre än vissa andra som jag kollat på. 

 
 
Det som stör mig lite med shampoot (hur fasen skriver man shampoo i bestämd form?) är att det innehåller ALS (Ammonium Laureth Sulfate). Trots efterforskningar lyckas lyckas jag inte luska ut om ALS är bättre eller sämre än SLS (Sodium Laureth Sulfate) så det får jag kika vidare på senare. Hursomhelst kan det inte vara värre än shampot jag använt innan (Pantene Pro-V) vilket innehåller både Sodium Lauryl Sulfate OCH Sodium Laureth Sulfate. Inte konstigt att mitt hår är helt förstört.
 
Jag får helt enkelt använda Faith in nature ett tag så får vi se om det gör någon skillnad eller inte, annars är det bara att leta vidare. Skulle vara bra om det fungerar eftersom priset var resonabelt (80kr/400ml) samt att det till stor del är organiskt, veganskt och dessutom inte testat på djur.
 
Det som stör mig med Aloe veran är självklart att det innehåller phenoxyethanol vilket jag skrivit om tidigare. Tyvärr verkar det finnas i alla Aloe vera som jag kan hitta så tills jag hittar ett bättre alternativ får denna duga. De andra ingredienserna har jag tyvärr inte hunnit sätta mig in i än men hoppas inte att det är något skit. 
 
 
Ojdå. Nu hinner jag inte sitta här längre, snart kommer A hem och sen är det årsmöte i bostadsrättsföreningen. 
 
Pöss!
 
 

Hembakat bröd

Kategori: Livet

 Osten på bilden är ingen riktig ost. 
 
Jag vill aldrig mera äta butiksbröd! Hembakat är så mycket godare! 
Att dessutom veta vad det jag stoppar i munnen innehåller är något som jag uppskattar mer och mer. Nu ska jag bara inhandla riktig ost som förtjänar att ätas tillsammans med detta himmelska bröd (dvs. sån ost som faktiskt smakar något och inte ser ut som Svampbob Fyrkant i genomskärning).
 
 

Google Doodle - Liftarens guide till galaxen

Kategori: Diverse nonsens

 
Like! på den! 
Mer info här.
 
 

Fredag - Lördag

Kategori: Livet

Helgen inleddes med Women's Day Bubblicious Game Night Afterwork.
 
Hjälpsamme Albin fixar och trixar.
 
 
Det bjöds på göttgött.
 
Det fanns reliker på plats.
 
Alfons fick vara med på ett hörn.
 
Alla ville spela Mario Kart.
 
Kvällen blev längre än vi räknat med, men betydligt kortare än vi önskat. På lördagen skulle nämligen bästa grannen flytta till sitt nya hus (buä) och vi hade lovat att hjälpa till.
 
Håhåjaja.
 
Mänskliga spännband. För att nöden inte har någon lag.
 
 Belöningen för väl utfört arbete.
 
6K4YHk on Make A Gif, Animated Gifs
FOOD!
 
Tant och farbror var väldigt slitna när vi väl kom hem så det blev soffhäng hela resten av lördagen. Hemskt ospännande och oglamouröst, men väldigt välförtjänt.
 
 
 
 

Amanda Palmer: Konsten att be

Kategori: Tips


 

"Tvinga inte folk att betala för musik, säger Amanda Palmer: låt dem göra det. I ett passionerat tal som börjar med hennes tid som gatuartist (lägg en slant i hatten till Åttafotsbruden!) undersöker hon det nya förhållandet mellan artist och fan."

Väldigt tänkvärt! Personligen skulle jag gärna supporta de band vars musik jag älskar på detta sätt.  

TED talks är förövrigt en fantastisk sida. 

 

 

Konsten att förgifta sig själv

Kategori: Hälsa

 
Innan jul hade vi en kort kurs i kvalitet och miljö. Miljöbiten handlade mycket om de kemikalier som vi utsätts för på daglig basis och hur de påverkar oss.
 
Något annat som diskuterades var det faktum att många hudkrämer med återfuktande effekt innehåller olika typer av alkohol. Alkohol som torkar ut huden och i irriterar den. I den handkräm som jag smörjer in mig med för att återfukta mina redan torra händer. Som då blir ännu torrare på gund av den uttorkande alkoholen. Det är vad man kan kalla en ond cirkel!
 
Jag gick och finulade ganska mycket på detta över jul och nyår. Samtidigt slutade jag använda handkräm. Det var snarare ett undermedvetet, än medvetet, val då det bara inte kändes lika lockade att smörja in händerna längre. Efter att ha finulat på ämnet ett bra tag, läst lite bloggar och blivit mer och mer förskräckt tog jag tillslut mod till mig och började forska i vad min återfuktande handkräm faktiskt innehåller (förutom uttorkande alkohol då).
 
Handkrämen som jag tidigare dagligen använde mig av var LdB's Hydra Sensitive med Aloe vera. Det låter ju vårdande och bra inte sant? Problemet är att när man läser innehållsförteckningen dyker både det ena och det andra obehagliga ämnet upp. Ett av dessa är Phenoxyethanol. Sedan parabener fått dåligt rykte (på grund av dess östrogena och eventuellt cancerogena effekter) används Phenoxyethanol som ett alternativt konserveringsmedel i smink och hudvårdsprodukter.
 
För alla syntetiska kemikalier som produceras finns ett säkerhetsdatablad (MSDS) som innehåller all information om kemikalien och dess potentiella faror. Om Phenoxyethanol kan man läsa att det är: 
 
" [...] kraftigt ögon- och hudirriterande samt är farligt vid förtäring, inandning eller upptagning genom huden. 
Ämnet är giftigt för njurarna, nervsystemet och levern och upprepad eller långvarig exponering för ämnet kan orsaka skador på dessa organ. Upprepad eller långvarig inandning av ångor kan leda till kronisk irritation i andningsorganen. Vidare informeras det om att Phenoxyethanol kan orsaka reproduktiva defekter (utvecklingsdefekter på fortplantningsorganen). Några av riskerna som redovisas vid förtäring av Phenoxyethanol är illamående, kräkningar, diarré, yrsel, huvudvärk, kramper, kollaps och koma." (Källa
 
Från dokumentären "Underkastelsen". Se den här.
 
2008 gick FDA (U.S. Food and Drug Administration) ut med en varning angående Phenoxyethanol som ingrediens i en salva för ammande mödrar med ömma och såriga bröstvårtor: 
 
"Phenoxyethanol is a preservative that is primarily used in cosmetics and medications. It also can depress the central nervous system and may cause vomiting and diarrhea, which can lead to dehydration in infants." (Källa)
 
 
Jag tycker att det här är skrämmande. Varför vet vi inte det här? Varför tog det mig 25 år och en kurs i miljö innan jag började reflektera över vad det är som jag egentligen smörjer in mig med? 

Något som min föreläsare framhöll var att man inte ska bli helt fanatisk när det gäller kemikalier. Hur vi än bär oss åt kommer vi nämligen inte undan dem. Istället ska man förändra de saker som man känner själv är hanterbart. Hen berättade att själv har hen bland annat valt bort plastverktyg i matlagning pga vissa ämnen i plasten som är reproduktionshämmande och cancerogent.
 
Själv har jag börjat kika på miljövänligare och hälsosammare alternativ till det mesta, men det första steget för mig blir att utesluta så mycket kemikalier som möjligt ur min hudvård och försöka leva efter parollen "Vill jag inte äta det som finns i burken ska jag nog inte smörja in mig med det heller". 
 
Bra grejer!
 
Det här är en resa som jag nyligen påbörjat. Jag kan inte mycket om ämnet (än). Jag är ingen forskare, kemist eller expert på det här. Jag är bara en vanlig tjej som vaknat upp och insett att jag måste ta kontroll över vad jag kletar in mig med, vad jag stoppar i munnen och vad jag utsätter min kropp för. För jag vill ha barn i framtiden och om det kräver att jag måste lusläsa varje etikett i jakt på reproduktionshämmande ämnen, then so be it. 
 
(Jag hoppas bara att jag inte vaknade upp för sent.)
 
 

Vårpromenad genom stan

Kategori: Livet

 
 

 
Det är lätt att bli på gott humör när solen skiner och vägen till optikern är så vacker. 
 
 
 
 

I cry when angels deserve to die

Kategori: Livet


Sketadålig bild men ändå.
 
Jag blir alldeles pirrig i tårna och tårögd i hjärtat när jag tänker på att jag ska se dom i sommar ♥
 

Snillen spekulerar

Kategori:Dagens horoskop

Kategori:Undrar om dom har informerat Albin om att jag ska få en överraskning? Kan bli pinsamt det här...

Bakissöndag

Kategori: Livet

 
Usch. Är helt utslagen efter gårdagens utsvävningar. Ligger i fosterställning och myser med min värmekudde medan jag slöglor på när Albin spelar Ni no kuni. Ska försöka masa mig upp ur soffan såsmåningom, börjar bli sugen på kvällsmat. Varma mackor känns lagom komplext en bakissöndag som denna. Bilder från festligheterna igår lägger jag upp imorgon, är för trött nu. 

Krubb på Texas

Kategori:Svärföräldrarna droppade förbi på ett snabbt besök så vi smet ner till Texas på hörnet för lite käk innan förfesten. Och min skinnjacka fick följa med tillsammans med min vackra kornblå halsduk. Lite för kallt för det blåser utta helvete ute, men det kändes vårigt en stund i alla fall! Nu blir det för-öl och spela Ni no kuni innan vännerna droppar in på förkrök!

Working to make a difference

Kategori:Idag händer det grejer. Har redan hunnit med att springa runt i secondhandbutiker med pappa, varit hos morfar och fikat samt skänkt mängder med gamla kläder till en insamling son skickar vidare dem till Estland. Och nu blir det räkmacka och läsa lite i böckerna jag fyndade innan det är dags att börja göra iordning sig inför kvällens festligheter. Bra dag hittills!